•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Kezdődjön az én idő, Tóth Marcsival

A legtöbben miután belépnek az ajtón jönnek rá, hogy nem Baba Jaga kunyhójába jöttek, hanem egy olyan helyre, ahol akár még jól is érezhetik magukat.

Nevem Tóth Marcsi, két királylánnyal, Lucával és Pancsival, és férjemmel, Milánnal, Székefehérváron élek. Pancsi még csak éppen egy esztendős, így most kezdtem mellette újra nyitogatni a szárnyaimat. Stresszoldok, Kacagtatok, Csacsogok.

Mi a kineziológia lényege röviden?  Mennyire kell a stresszt oldani?

Kim da Silva szavait idézve: A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szóló tudomány. A mozgás határozza meg egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, közérzetünket, és életünk világosságát, életutunkat.

A kineziológia egy olyan hatékony személyiségfejlesztő, stresszoldó rendszer, amely beindítja testünk öngyógyító reflexét, így újra visszanyerhetjük testi, lelki egyensúlyunkat.

Már az egészen aprócska gyermekektől is hallottam, ahogyan mesélték egymásnak, hogy éppen az édesanyja, édesapja, vagy éppen az óvó néni, tanító néni „stresszes”. Kevés olyan ember van kerek e világon, aki ne ismerné a „stresszt”, vagy legalábbis ne hallott volna róla. A stressz mindennapi életünk részévé vált. „Jaj, tiszta stressz vagyok!” „Stresszelek, hogy sikerüljön…” ,és morzsoljuk az ujjainkat, vagy idegesen szívjuk a cigarettát.

Ha valamilyen nehéz helyzet elé kerülünk, szervezetünk „leblokkol” és képtelenek vagyunk a cselekvésre.  „Se kép, se hang”! Egyfajta szorongásos állapot áll be, és már -már lebénulunk. Ha ez az állapot gyakran ismétlődik akkor szervezetünk egy idő után feladja a harcot, és megjelenhetnek különböző a kimerülés okozta betegségek. Ma már a témában végzett kutatások rámutattak arra, hogy a test és a lélek gyakorlatilag együtt mozognak.  Érzelmi stressz hatására az immunrendszer is blokk alá kerül. Barbara Fredrickson egészségpszichológus mondta, hogy ha szeretnénk stresszmentesen élni, akkor nem szabadna munkába járni, kihívásokkal szembenézni, illetve a családtagjainkkal sem kellene találkoznunk. Nyilván most ezen mindenki mosolyog, mert ez egy lehetetlen küldetés. Mit tudunk tenni?

Meg kell tanulnunk ezeket a stresszeket jól kezelni. Fel kell ismernünk azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek nekünk ezekben a nehéz szituációkban. Ez lehet mondjuk egy pszichológus szakember, kineziológus, autogén tréning, de akár a sport.  Az a  fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amely a leghatékonyabban segít nekünk abban, hogy a feszültséget elsimítsuk, mert ahogy a közmondás is tartja: „Azon, hogy a madarak a fejed fölött repkedjenek, nem tudsz változtatni, de azt megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadban”!

Hogyan lehet az érzelmi blokkoból kitörni?

Német szakot végeztem a főiskolán. Volt egy nagyon jó tanárunk, akivel sok-sok kiváló német filmet néztünk meg. Az egyik ilyen volt a Lola rennt. Magyarul, a Lé meg a Lola címen jelent meg. No, ennek a filmnek volt egy ütős mondata, miszerint minden nap, minden percben hozhatsz egy olyan döntést, ami megváltoztatja az egész életed. Közhely? Nem hiszem! Tehát az első és legfontosabb, hogy hozzuk meg a döntést. Szeretnék változtatni, szeretném közelebbről megvizsgálni az adott ügyet. Mi ez? Miért zavar? Miért nem tudom elengedni? Szembe nézek vele. De előtte meghozom a döntést. Meg tudom oldani egyedül? Kitől kérjek segítséget? Ezek mind –mind fontos kérdések, döntések. Aztán pedig kőkemény munka következik.
Sajnos nincs varázspálcám, és varázsgömböm sem, nem tudok átkot, rontást levenni. És ez így van jól. Mindenkinek saját magán kell dolgozni. Nem könnyű, de megéri! A filmet pedig nézzétek meg, ha nem láttátok volna.

Sokan keresik fel a Gyöngyházat?

Májusban kezdtem el újra nyitni Pancsi születése után. Még most is csupán félgőzzel dolgozom. De ennek ellenére mondhatom, hogy egyre többen keresnek meg, és ez nagyon jó érzés. Bevallom az a legjobb, ha a kliens elégedett, és viszi, adja tovább a jóhíremet. Biztos vagyok benne, hogy akinek én tudok segíteni, megtalál.

Mi történik egy kezelés alatt? Többször is meg kell ismételni?

Szoktam mondani viccesen annak, akik először vannak nálam, hogy feldarabolom, bepácolom majd kirántom őket. Viccet félretéve! Itt nem arról van szó, hogy leugrasz a boltba és megveszed az új sampont, mert a reklámban láttad, hogy mennyire selymes és fényes lesz tőle a hajad... Itt a lelkedről van szó, és azt nem mutatjuk meg könnyen. Vagy igen? Vannak helyzetek, amikor könnyebben megy. Amikor például távolsági buszon ül az ember, vagy éppen vonaton, repülőn, könnyebben árulunk el magunkról dolgokat. Van, aki alig várja, hogy megszólítsuk vagy megszólítson, és elmondhassa az életét. Mindezt azért, mert tudja, hogy soha az életben nem fog minket viszont látni, lehet, hogy nevét sem tudjuk meg, nem mondja meg. Könnyebb! Vadidegenek vagyunk elmondja az ő "oldalát" és pont. Kibeszéli magából!

De visszatérve! Nehezen szánjuk rá magunkat, hogy elmenjünk segítséget kérni. Ennek ezer oka lehet, mint például, nem akarjuk a tükröt, félünk. És különben nem is tudjuk mit csinálnak ott velünk. Azonban érezzük, hogy szükségünk lenne rá, akkor sokat segíthet, ha van olyan ismerős, aki már volt és elmondja, hogy érezte magát, akkor felbátorodhatunk.

A legtöbben miután belépnek az ajtón jönnek rá, hogy nem Baba Jaga kunyhójába jöttek, hanem egy olyan helyre, ahol akár még jól is érezhetik magukat.

Elkezdődik az ÉN- IDŐ! Bemutatkozunk egymásnak a kliens elmondja miben kéri a segítségem.

Mindenkinek minden alkalommal van egy oldólapja, amin követni tudjuk, hogy mivel dolgoztunk. Jelenleg én a kineziológia két ágával segítek, így első körben azt döntöm el, melyik módszerrel tudok hatékonyabban segíteni a hozzám fordulónak.
Miután ez megtörtént, elkezdődik a munka. A kineziológia valamennyi ágában a közös pont az izomtesztelés. Története egészen a 60-as évekig nyúlik vissza, amikor is Dr. George Goodhart csontkovács, kidolgozta az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját.

Stresszhelyzetben az izmaink megfeszülnek. Ehhez elég akár ránézni egy fotóra, vagy egy nyomasztó helyzetre, szituációra gondolni. Izmaink feszültségi állapota azonnal megváltozik. Ezen megfigyelései alapján dolgozta ki ezt a rendkívül egyszerű, de annál pontosabb tesztelési formát, ezzel megteremtve a kineziológia alapjait.

A tesztelés során feltett kérdésekre izmaink megbízható választ adnak nekünk, gyakorlatilag az izomtesztelés, mint biofeedback működik. 

Segítségével elő tudunk hívni, fel tudunk idézni minden olyan eseményt - egészen fogantatásunk pillanatáig- amelyek problémát, stresszt okoztak nekünk, akár anélkül is, hogy emlékeznénk rá.

Ezek a negatív stresszek, problémák pedig ott lapulnak az elménkben, feldolgozatlanul és kihatnak a jelenlegi és jövőbeli eseményekre.

Miután megtaláltuk a stresszt okozó gondolatokat, eseményeket, amelyek hátráltatják a klienst, korrekciót használunk, amelyet/amelyeket számtalan oldási technikák közül választjuk ki.

Mikor leszek jobban? Jobban leszek egyáltalán?  - szokták kérdezni.

Ez a kliensen (is) múlik. Hiszen azért jött hogy megoldjon egy problémát. Ehhez viszont ő kell. Kemény munka, hiszen azt gondolják sokan, hogy azokat a terheket, amelyeket évekig cipelt, gyűjtögetett a kis hátizsákjába pikk-pakk lerakja. Dolgozni kell magunkon. De csak szépen lassan, nem szabad kapkodni. Nézzük meg közelebbről, értsük meg, rakjuk le, amire nincs szükségünk.

És, hogy hányszor "kell" jönni? Lehet, hogy egy adott problémára elég csupán egy oldás, lehet, hogy kell rá három, ez az adott problémától, a kliens hozzáállásától is függ. Azonban én ragaszkodom ahhoz, hogy két oldás között minimum 2-3 hét teljen el. Hogy legyen idő gondolkodni, megemészteni a dolgokat, és dolgozni magunkon.

Mesélj a Játszószőnyegről? 

A GyöngyHáz és a Játszószőnyeg a beteljesült álom, és álmodom folyamatosan tovább. Az, hogy ez a házikó és a napló megszületett, hogy leterítettem a szőnyeget, a lányoknak köszönhetem. Mindegyikük hozott, adott nekem valamit a születésével.

Lucától kaptam a kineziológiát, a GyöngyHázat, Pancsitól pedig a Játszószőnyeget.

Mesterségem címere egyébként pedagógus és kommunikáció szakos bölcsész, de nem találtam a helyem. Szűk volt, mást szerettem volna. Segíteni! Aztán amikor Lucámmal voltam otthon, akkor találtam rá a kineziológiára, ami azonnal magával ragadott. Tudtam, ez az én utam, szeretném megtanulni, szeretnék segíteni. Nem bántam meg!

A Játszőszőnyeg pedig nem más, mint egy napló, blog, és ami nagyon fontos, és el kell mondjam, hogy immár egy kis közösség is, amiért nagyon hálás vagyok! Gyermekkorom óta írok, grafomán vagyok, hol többet írtam, hol kevesebbet, de mindig ez volt a kiút, a megoldás bármi történt velem. Sok- sok kockás füzetet őrzök egy dobozban. Szóval tudtam, hogy ezt is szeretném. És aztán Pancsi meghozta a megoldást. Összekötöttem a kettőt.

Tudom, rengeteg remek bloggermami van már. Miben leszek más? Mit adok?

Nos, ami biztos, hogy a jelenleg készülő honlapon úgy jelenik meg a Játszószőnyeg, mint egy igazi napló, beleolvashatnak a mindennapjaimba ( biztos vagyok benne, hogy sokban hasonlít a többi anyukáéhoz), olvashatnak egy anya, egy nő félelmeiről, terveiről, nevetős, vagy éppen sírós sztorikat, éppen mi jön, hogyan alakul a nap, minden szirup nélkül, őszintén, ahogy tettem azt eddig is, és vállalom!

A közösséget pedig a Játszószőnyegen belül a Kacagtató és a Csacsogó baba-mama klub adta nekem.

A Kacagtató egy mondókás foglalkozás 0-3 éves korú gyermekeknek.

Mit csináltok egy-egy fogalkozás alatt?

A foglalkozásokon, kacagtatunk, különböző ritmushangszerekkel zajongunk, höcögtetünk, mondókázunk, ujjasdizunk, dúdolunk, dalolunk, simizünk, szeretgetünk. Néha még a férjem is beül közénk gitárral a kezében.

A gyerekek élvezik? 

A legkisebb gyerkőc most 6 hónapos, de már mosolyog, és kapálódzik. Az egy esztendős gyermekek, mint Pancsikám is, már serényen sütik a kalácsot, törik a diót, szitálnak. Nincs annál jobb dolog, mint a csillogó szempárokat látni, és hallani, ahogy az anyukák egyre bátrabban énekelnek, mondókáznak…otthon is.

Fotó: HD photo @hdphotography.hu