•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Állatrendőrséget akarnak, mindent megtesznek érte

Nemrégiben petíció indult hazánkban, amelynek lényege az állatrendőrség létrehozásának szükségessége és az állatvédelmi ombudsmani jogkör visszaállítása. 

Az utóbbi hiteles adatokkal ráirányíthatná a figyelmet arra, hogy az erre fordított összegek mennyire alacsonyak. Hatósági jogkörrel ellátott azonnali intézkedésű szervezet lehetne az Állatrendőrséget Magyarországnak! (ÁRMO), a rendőrség részeként, önkormányzati támogatással és akár civil állatvédők közreműködésével. Ezenfelül a világ számos országában szükséges és jól működő további hasonló szervezet elindulásával. Az állat és a gyerekek bántalmazásának eredője ugyanaz, mindkét esetben védtelen élőlénnyel kegyetlenkednek, amelyek megoldását már nem bírja kívárni a kezdeményezők, Makai Anna, Szélesné Zsuzsa és Sipos Tímea, akik alapítványt hoznak létre hamarosan.

Mint tudjuk, számtalan állatot tartanak a törvényi előírásoknak nem megfelelő körülmények között. 

 

- Sajnos az állattartási körülmények átfogó rendszeres kontrollja országosan minimális - mondja el a Fenomena.hu-nak Makai Anna leendő alapítótag, állatvédő. Hozzáteszi: ilyen állapotok mellett mindez indokolt lenne. 

 

- Rémes, hogy már szinte jól beazonosítható régiókban "divattá" válik az állatkínzás, amely jogilag bűncselekmény. Felháborító és undorító kegyetlenségektől, elképesztő és vérlázító állattartási körülményektől, naponta kínzásokról, kivégzésekről, rendszeres és megélhetésszerű viadaloztatásról, szaporító- és gyepmesteri telepek igen rossz állapotaitól és azok külföldi kereskedelmétől hangos a média, elsősorban a közösségi - említi a lelkes állatvédő. - Állatkedvelők, -védők már hosszú idők óta azon igyekeznek, hogy a törvények szigorúbbak legyenek. 

 

Több ízben felhúzom magam én is azon, hogyan bánnak állatokkal. Nagy állatbarát vagyok, sőt, úgy gondolom, hogy bármilyen állat semmivel sem alacsonyabb rangú, mint az ember. Jó néhány eset kapcsán egyre inkább védem őket, fajtól, fajtától függetlenül. Egy ismerősöm által kerültem kapcsolatba Annával néhány hete, minekutána a saját szemem láttára állatokat kínoztak. Sőt, a csoportjukhoz is csatlakoztam. Én is aláírtam a petíciót, javaslom az elolvasását, aláírását.

 

A minap hosszasan beszélgettünk, ez adott alapot ahhoz, hogy megírjam ezt a cikket. Példaértékűnek tartom Annáék hozzáállását. Gondoljunk csak bele: ha más országokban létezhet állatrendőrség, miért ne jöhetne létre magyarföldön is?! Még ha sokat is kell tenni mindezért... Ilyen lelkesedéssel, összefogással - úgy gondolom, sőt, remélem - mindez összejön.

 

- Hozzávetőlegesen öt-hat hónapja született meg a fejemben a gondolat, hogy hazánkban is alapítani kellene egy állatrendőrséget. Világéletemben védtem az állatokat, magam is tartok két kutyát - mondta el. - Rendkívül felháborítónak tartom a kínzásokat, és szeretném elérni, hogy Magyarországon is börtönbe kerüljenek az olyan emberek (az utóbbit én idézőjelbe tenném szívem szerint - a szerző), akik állatokat ölnek, kínoznak. Az utolsó csepp a pohárban a nemrég nyíllal átlőtt kutyák esete volt, amikor több álmatlan éjszakát követően megírtam a petíciót, amely számomra is meglepő gyorsasággal rengeteg támogató aláírást kapott. Éreztem, hogy ez az ügy nemcsak az én felháborodásomat váltotta ki, hanem sokakét. Az elmúlt egy évben több botrányos eset történt hazánkban, de az állaltvédő oldalakon szinte óráról órára lehet olvasni egyebek között baltával fejbevert kutyákról, sörétes puskával közvetlen közelről meglőtt macskákról, szomszéd mérgezéseitől elpusztult állatokról... Meddig tart még mindez?! Nem lehetséges felsorolni az összeset (mivel naponta rengeteg ilyen megtörténik sajnos), de ott volt például az a bizonyos asszony is, aki a kuvaszát kocsijával kötélen húzta, nyúzta, majd élve eltemette... Hát, milyen ember az ilyen?! -  tette hozzá. 

 

A beszélgetés során maximálisan egyetértünk mindenben, s magam is elhatároztam, csatlakozom a társasághoz, mert egy jó kezdeményezésnek tartom.

 

- Hangsúlyozom, szeretnénk, ha az állatvédelmi ombudsmani jogkört visszaállítanák Magyarországon. Valóban úgy vélem, szükséges, hogy legyen egy jogi személy, aki az állatvédelem és a mindenkori kormány között közvetít. Szerintem minden jóérzésű embernek az eszébe kellene juttatni a következő idézetet : "Az élőknek nincs rangsora, minden élőlény emberértékű, mert él. Nem nézhetem le. Ugyanolyan elbánást érdemel, mint amilyet magamnak kívánok." (Dr. Balogh János akadémikus, az állatrendszertan professzora által említett mondatok - a szerző).

Mint megtudtuk, évente hozzávetőlegesen 150 ezer eb pusztul ott el a gyepmesteri telepeken. Amint ezt meghallom, forrongok a dühtől magam is. A cikkírás közben a magyar vizslám is mellettem ül... Azt hiszem, érthető a felháborodásom, de ha nem lenne állatom, ugyanígy vélekednék... De bármilyen jószágot megmentenék, ha tehetném... 

 

Jelenleg a petíciójukban több mint 19 ezer aláírás szerepel, illetve azt 21 ezren osztották meg. Tehát elmondható, hogy bőven kiállnának a magyarok is az ügy érdekében, s igenis akarják az állatrendőrség létrehívását.

 

Annáék szeretnék, ha a Nemzeti Alaptantervbe (NAT) is bekerülne az állatvédelem, illetve azt is, ha a középiskolások szociális negyven órájában például menhelyeken töltenék le kutyakiképzéssel, oktatással vagy akár "csak" sétáltatással. Néhány civil alapítvány is küzd azért, hogy mindez megvalósulhasson.

- Óriásplakátokat is kiállítanánk országszerte, hogy ezek hírét vigyék a kezdeményezésnek (már logóval is rendelkeznek, amely a cikkünk elején megtekinthető - a szerző). Nagyon örülnénk, ha minél inkább tudatosulna a polgárokban az állatrendőrség létrejövetelének fontossága. Úgy gondoljuk, jó lenne, ha például megyénként több rendőr ellenőrizné a helyes állattartást, önkormányzati közreműködéssel, civil állatmentőkkel együttműködve, továbbá a gyepmesteri telepeket is állatmentő szervezetek működtethetnék - mondja el. - Fontosnak véljük azt is, hogy Magyarországon se' létezzenek állatszaporítók, s hogy ezeket törvényileg felszámolják. Ez a feladat a visszajelzések alapján a rendőrségen belül is népszerű lenne. Közülük sokan jelzik, hogy szívesen lennének tagjai az esetlegesen megalakuló hivatalos szervezetnek is. Azt gondolom, lehetne egy-egy rendőrnek az állatvédelem és a polgári védelem is a feladata: a kettő nem zárja ki egymást - osztja meg velem.
Szeretnénk továbbá egy 0-24 órában működő telefonszámot létrehozni vagy internetes elérhetőséget is üzemeltetni. Itt tanácsokkal láthatnánk el a hozzánk bizalommal fordulókat, akár adott hirtelen esemény vagy baleset kapcsán, akár jogi segítséget nyújtva. Említhetnénk például: hová, kihez lehet fordulni a panaszokkal.


Annáék ismert személyiségeket is megkerestek, hogy a szervezettel együtt kiálljanak állatok érdekében. Minden segítséget elfogadnak céljaik eléréséhez.

A petíciót pedig itt írhatjátok alá. Katt a linkre!

https://www.peticiok.com/egyetert-e_azzal_hogy_magyarorszagnak_allat-rendrsegre_es_allatvedelmi_ombudsman-ra_van_szuksege?