•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Varga Zsuzsa elégedett: mi is beszéljük a nyelvét

Nemrégiben A Dalban láthattuk Varga Zsuzsát. Fantasztikus sikert aratott egy kórussal Te beszéled a nyelvemet című dalával. Az újraindulásról, vagy inkább folytatásról faggattuk a sokoldalú énekesnőt. 

Fenomena: Észrevettem, hogy a közmédiában egyre többet foglalkoznak veled, mondhatni, újra "rivaldafényben" vagy. Bebizonyítottad "kaméleonságod". Teljesen más oldalad mutatod meg az új dalaidban, minden nóta külön stílusú. Azt hiszem, hogy neked minden jól áll, bár a metalban azért nehezen képzellek el... Kérlek, mesélj az "újraindulásról.

Varga Zsuzsa (a továbbiakban VZs): Két-három éve kezdtem önállóan dalokat kiadni, volt egy belső nyomás, hogy írjak, hangszereljek, stúdiózzak egyedül. Ez egy bátorságpróba is volt, és bejött. Nem vagyok nyomulós típus, a kreatív folyamatok jobban érdekelnek, mint a tévészereplések, én magam sem nézek tévét. Ahogy én látom, a neten vagyok leginkább jelen, de persze ez nem csak rajtam múlik. 

Fenomena: Az, hogy mindent Te alkotsz, s még a kiadást is Te állod, nem lehet könnyű...

VZs: Nem szempont a könnyűség, sőt. Belső utazásokat teszek, ismerkedem magammal és a határaimmal. Nagyon izgalmas az alkotás, a sok kudarccal és nehézséggel együtt elképesztően sokat ad nekem. Meg kell említenem, hogy több kiváló emberrel stúdióztam az utóbbi pár évben: Mári Péter, Biksi Gábor, Varga Wata Tamás, Gresicki Tamás. És klipesekkel, grafikusokkal: Bothazan Dani, a BrainChild csapata, szóval azért nem vagyok teljesen egyedül. Nagyon sokat kaptam és tanultam tőlük.  

Fenomena: Szusizsu "lettél". Hogyan jött ez a név? Szerintem amúgy zseni. 

VZs.: Évek óta ez a mail-címem. Van, aki Szusinak szólít, de ez csak egy alterego, mint ahogy van több másik is, például az ezt megelőző EP-m címe Zuzuana, ami szintén egy becenévből jött. Maradtam Varga Zsuzsa. 

Fenomena: Hagyjuk a múltat, foglalkozzunk a jelennel...  No de mi lett Kovács Petivel? Oly' sokáig dolgoztatok együtt. Nem egyeztek az elképzeléseitek? 

VZs.: Anno a Stopsonicnak ő volt a gazdája, és egy pillanatban úgy éreztem, most már saját dolgokkal kell előjönnöm, nem bújhatok el tovább egy produkció mögött. Amúgy Kovács Peti az egyik legjobb barátom, sokat dumálunk, és vannak közös terveink a nyárra. 

Fenomena: A külsőd is jelentősen megváltozott. Új frizura, tetkók, néhol kicsit nőiesebb ruhadarabok. És elképesztő lelkierő sugárzik belőled. Szerintem olyan, mint még soha. Egyes szövegekből arra merek következtetni (ráadásul egy Telex-interjúban szót ejtettél bizonyos elvonulásról), hogy érdekel a buddhizmus, vagy valamiféle keleti filozófia... 

VZs.: Hiszek a változásban és a fejlődésben. Sok tanulnivalóm van állhatatosságból, önismeretből, önelfogadásból. Nem olyan rég elkezdtem újra iskolába járni: művészeti terapeutának tanulok posztgraduális képzésben, ez nagyon sokat segít új megvilágításokban látni magam és a tevékenységem.

Fenomena: A másik nagy meglepetés az volt, hogy indultál A Dalban. Korábban sokat beszélgettünk, és azt gondoltam volna, hogy téged az ilyesmi nem érdekel. X-Factor, egyebek. Bár az Eurovízió más, mégis érdekelne: hogy jött az elhatározás, hogy jelentkezz? 

VZs.: Tavaly írtam a Te beszéled a nyelvemet című dalt. Nem fért egyik EP-re sem: komolyabb, érzelmesebb lett, mint gondoltam. A Dalban ezzel a saját szerzeménnyel léphettem fel, bemutathattam rengeteg embernek, hogy írok, dolgozom, énekelek. Fura, mert jelentkezéskor fogalmam sem volt, hogy hova fut ez ki számomra, eleve nagy meglepetés volt, hogy idáig jutottam egy ilyen progresszív dallal. 

Fenomena: Gratulálok, hiszen olyan produkcióval álltál elő, hogy leesett az állam, meg a zsűri is igen-igen megdicsért. Egyrészt a dal is fantasztikus, sok mondanivalóval, másrészt profi vokalistákkal (némelyikük még közismert is) vetted magad körül, táncoltatok is. Ők a műsor kedvéért szerepeltek veled, vagy továbbra is együtt dolgozol majd velük például koncerteken? 

VZs.: Hatalmas élmény volt összehozni az akusztikus fordulóra egy igazi kórust, csodás emberekkel dolgoztam együtt, ennek van előzménye: hosszú évekkel ezelőtt volt már egy akusztik projektem, szintén több énekessel, vokalistával, és régóta van egy kórusos-becsípődésem is, közreműködtem tavaly a Soharóza Keleti Blokk című előadásában, mélyen megérint az együtténeklés, az eggyé válás érzése. Ennek tuti lesz folytatása.

Fenomena: Belevaló csaj vagy, az emberek képébe vágod az igazságot, a szövegekben is egyértelmű, hogy nálad nincs kecmec. Főleg a rap-részekben derül ez ki. És úgy látom, hogy nagyon pozitív a fogadtatás. 

VZs.: Nincs ember, akinek ne esne jól a pozitív visszajelzés, én is örülök, de a lényeg, hogy megéljem az alkotás örömét és önazonos üzeneteket fogalmazzak meg. 

Fenomena: Mik a terveid a közeljövőben? Újra elkezdesz koncertezni? 

VZs.: Most épp a Koloradó Fesztiválra készülök ezerrel, július 1-jén a Keret színpadon koncertezem, gyertek-gyertek! És alig várom, hogy ezt még sok koncert kövesse.

Fenomena: Megjelent a Szusizsu EP-d. Milyen platformokon érhetőek el a dalaid? És hogyan lehet téged támogatni? Egy zenésznek szüksége van támogatásra, hiszen így tud újra és újra alkotni...

VZs.: Minden online felületen elérhető vagyok: Spoti, AppleMusic, Bandcamp, SoundCloud, Youtube. Ha valaki szeretné, jelképes összegért le is töltheti magának a dalaim. Én hálásan köszönöm! 

Fotók: Címfotó: Hinek Bodnár Tímea; 1. Hinek Bodnár Tímea; 3. Király Ádám; 4. Kocsis Judit

Íme, hallgassátok Zsuzsát A Dalban