•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Pad Mariann kismama és babás jóga oktató - akivel skype-on keresztül is jógázhatsz

Pad Mariann vagyok, kismama és babás jóga oktató. A Gyengéd szülés-születés kismama és babás jóga oldal megalkotója, mellyel célom a kismamák és anyukák támogatása - a jóga útján - ebben a csodaszép, egyben nagyon nehéz időszakban.

Most elsősorban két csodálatos kislány anyukája, akiknek köszönhetem, hogy jógaoktató lettem. 

Saját indíttatásból született az ötlet, hogy kismama és babás jógát oktass?  

Nekem nagyon sokat segített a jóga a várandóságom idején és a szülés után fizikailag és lelkileg is. Hiszem, hogy a jógának (is) köszönhetem a szép szülésélményemet. Nagyon gyógyító mozgásforma - testnek és léleknek egyaránt. Olyan belső egyensúlyt, önbizalmat ad, mely segít megbirkózni a kihívásokkal.  Sokat kaptam az oktatóktól, akikhez én jártam kismamaként és a babámmal. Szerettem volna én is tovább adni ezeket és támogatni nőtársaimat, hogy szép szülés élményben legyen részük. Ezért döntöttem úgy, hogy oktató leszek. 

Mióta jógázol? 

Úgy emlékszem 2005-ben voltam először jóga órán. A vizsgaidőszak okozta stressz levezetése miatt próbáltam ki. Utána mindig sokkal jobban éreztem magam, ezért elkezdtem rendszeresen járni. Aztán idővel hol jött, hol ment a jóga az életemben, de mindig visszatért. A gyerekek óta pedig itt maradt. :) 

Mesélj kicsit a jóga és a szülés "összefüggéséről", pozitív hatásáról a szülésre.   

A kismamajóga egy olyan - a többi mozgásformához képest - egyedülálló testmozgás, melyben nagy hangsúlyt kap a testérzet figyelés. Az órák során megtanuljuk "megérezni" mi zajlik a fizikai testben és kapcsolódni a kisbabánkkal. Ez a testérzet figyelés és kapcsolódás nagyon fontos a kismamának, segít megérteni például, hogy a vajúdás mely szakaszában tart és ott mi történik. Olyan testgyakorlatokat végzünk, melyek segíthetnek a vajúdás során.  A jóga órákon speciális légzőgyakorlatokat tanulunk, melyek természetes fájdalomcsillapító hatással bírnak. Mi jógások úgy is mondjuk "kilélegezzük" a babánkat. Ez adja a "gyengéd szülést, születést". A kismama jógával sokat tehetünk a szép szülésélményért (elkerülve az indokolatlan beavatkozásokat).

Mi a mottód, a fő hitvallásod?  

Az a célom, hogy a jóga segítségével támogassak minden kismamát és anyukát fizikailag és lelkileg is. Szeretném "becsempészni" a jógát a mindennapjaikba, mert napi pár perc gyakorlás is nagyon jól tud esni. Valamint sokszor tapasztalom, hogy az anyukák szinte "versenyeznek" egymással (kinek kisebb a hasa, ki meddig szoptat, ki mikor kezdi a hozzátáplálást, hány foga van a gyereknek stb.). Szeretném elérni, hogy mi anyukák, nőtársak és ne versenytársak legyünk és a jóga nagyon jó "eszköz" ehhez. 

Lehet nálad skype-jógázni is. Sokan vállalkoznak az otthoni jógázásra skype-on keresztül?  

A skype-os órákat a saját élethelyzetem inspirálta. Ha már van nagyobb gyerkőcöd, nem mindig van lehetőség elmenni mozogni. Ha olyan helyen élsz, ahol esetleg nincs kismama/babás jógára lehetőség, akkor sem kell lemondani erről a csodás mozgásról. 

A szülésre felkészülni szerintem nagyon intim dolog. Ezt az intimitást a skype-os órák tökéletesen megadják, mivel jellemzően otthon ( nyugodt és biztonságos légkörben) zajlik az óra, mégis oktatóval. Igen - jelenleg csak skype-on tartok órát - lehet csatlakozni a gyakorláshoz.    

A családod is jógázik? Gyerkőcöket viszed magaddal az órákra vagy otthon jógázol velük?  

A párom nem jógázik, de ő is próbálta. A szülés kivétel volt, akkor együtt jógáztunk a szülőszobán. Volt már, hogy jött velem a nagyobbik lányom, de nem ez a jellemző. Itthon jógázunk, amikor kedve van. A kisbabám pedig még a pocakomban jött velem az órákra. :) Igazi kis "Buddha" baba, nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott. Értékes minőségi időt lehet együtt tölteni, miközben játékosan átmozgatjuk magunkat, feszültséget oldunk.

Szeretettel szólítom meg Radványi Noémi művészetterápiás vezetőt.