•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Exhibition on Screen: Degas - A tökéletesség nyomában

A Pannonia Entertainment 2023 februárjában ismét bemutatja a korábban nagy sikerrel vetített Degas-életműről szóló portré dokumentum-filmjét a magyar nézők számára kedves EOS sorozatban.

Exhibition on Screen: Degas - A tökéletesség nyomában
Degas - Passion for Perfection
Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 85 perc, 2018
angol nyelven, magyar felirattal
Rendező: David Bickerstaff

Az EXHIBITION ON SCREEN nagy sikerű, 2019-ben már bemutatott, most végre újra látható része a Cambridge-i Fiztwilliam Múzeum (itt található Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye) nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. A rendhagyó tárlatvezetés lehetővé teszi, hogy ritkán kiállított műveket is közelről figyelhessen meg a néző; ugyanakkor rávilágít, hogy Degas mindenben a tökéletességet kereste: haláláig kísérletezett a különböző technikákkal - viszolygott a bronztól, mert az maradandó, „az öröklétnek készül" -, miközben mindent megfigyelt, eltanult elődeitől. Közel sem egyszerűsíthető le életműve a táncosnőket guvadt szemmel figyelő voyeuréként!

Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Értékesített művei közül sokat visszakért vevőiktől, hogy még csiszoljon rajtuk. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra - csak annyit bocsájtott áruba, amennyit feltétlen kellett a megélhetéséhez -, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező munkái - ráadásul egészen közelről. A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és pályájáról.

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz." Edgar Degas

2023 februárjában ismét a mozivásznakon a Pannonia Entertainment Exhibition on Screen sorozatának Degas életművét feltáró rendhagyó tárlatvezetése. Az év során a sorozat következő részei látnak napvilágot: a fotórealista Hopper; a kora modern női alkotók ikonikus alakja, Mary Cassatt; a megunhatatlan Vermeer; valamint a Tokió képzőművészetével foglalkozó epizódok.