•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

A szerencsi kakaóportól a wow effektig- Japán életérzés (nem csak) Pannonhalmán

Maszler Kata vagyok, álmodó és a Taiyaking Hungary (www.taiyakinghungary.hu) gasztrocég kreatív vezetője. Anya, feleség. Szerencsen nőttem fel. Gyermekkorom minden pillanatát vékonyan belepte a kakaópor és a csokoládéillat. 

Tanulmányaimat mégsem ebben az irányban folytattam. Közgazdászként és diplomás táncpedagógusként sosem gondoltam volna, hogy valaha is ételekkel foglalkozom majd. A gasztronómia viszont már az első valódi találkozáskor beszippantott. Végre igazán ki tudtam teljesedni. Úgy érzem, ezen a területen tudom ötvözni a közgazdász gondolkodásmódomat és a táncnál is fontos kreativitást. 

Hogyan született meg az ötlet, hogy pároddal megvalósítjátok ezt a különleges japán látványcukrászdát?

Egy magyar fiú személyében külföldön talált rám a szerelem. Együtt inspirálódtunk a nemzetközi gasztronómia trendjeit illetően. Egy Michelin csillagos étterem dolgozóiként nemcsak az élvonalban dolgoztunk, hanem óriási lendületet is kaptunk. Szerencsések voltunk, hiszen nyitottak vagyunk a világ ízeire és a munkánknak köszönhetően a világ újra és újra bekopogtatott hozzánk. Egy ázsiai chef workshop-ján merültünk el a számunkra addig ismeretlen Japán hihetetlen streetfood kultúrájában és desszertművészetében. A legelső saját termékünk a taiyaki volt, ami gyakorlatilag egy töltött gofrikeszeg. Fontos számunkra, hogy hagyományos japán recepteket használunk és tradicionális, minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Ugyanakkor bátran formáljuk ezeket a receptúrákat, szeretünk belevinni egy ránk jellemző csavart, egy európaias felhangot. A végeredmény így már egészen a mi ’gyerekünk ’ lesz, a mi egyedi süteményünk, pohárdesszertünk, energiagolyónk vagy épp italunk.

Egyelőre csak online vagytok jelen. Terveztek fizikális megjelenést is, esetleg egy éttermet vagy cukrászdát?

Nagy álmunk, hogy legyen egy olyan hely, ahol találkozhatnak velünk a vendégeink, megrendelőink. Jelenleg online találhatnak meg minket, illetve Japánnal kapcsolatos nagyobb rendezvények kitelepülőiként. Miután hazaköltöztünk, meg kellett ismernünk az itthoni piacot és igényeket. 2018-ban –az első évben- nagyon sok gasztronómiai fesztiválon vettünk részt. Szerettünk volna időt hagyni arra, hogy beszélgetni tudjunk az emberekkel. Kóstoltassunk, megismertessük őket a filozófiánkkal és közelebb hozzuk a japán konyhaművészetünket. A visszajelzések bíztatóak voltak, így az idei év már az intenzív termékfejlesztésé. Így alakult ki a jelenlegi termékpalettánk is, ami csak egy támpont a hozzánk érkezők számára. Szeretjük minden megrendelésnél meghagyni az alkotás lehetőségét és az igények figyelembevételével igazán maradandót és emlékezeteset alkotni.

Melyik a számodra legkedvesebb desszert, ízvilág?

A termékeink két alappillére a matcha és a gyümölcsök. Nekem is ezek állnak legközelebb a szívemhez. A legkedvesebb desszertem mégis az úgynevezett vízcsepp sütemény, ami egy hihetetlenül érdekes, kristályszerűen áttetsző édesség. Ez volt a szerelem első látásra japán desszert. Azonnal tudtam, hogy ezt mindenképpen megcsinálom. A fejlesztése hónapokat vett igénybe.  Miután elkészült a tökéletes kivitel, nem tudtam leállni a kísérletezéssel. Ami a nemzetközi vizeken a jelly art, az itthon a zselatintorta. Büszke vagyok rá, hogy azon kevesek között vagyok itthon, akik értenek ehhez a lehetőségekben bővelkedő, artisztikus ékszerdesszert elkészítéséhez. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb termékünk, hiszen nagyon látványos, mindenmentes, friss és nyárias ízharmónia jellemzi. A legfelső réteg mindig festményértékű művészi alkotás, hiszen virágok, levelek, motívumok, betűk kerülnek a víztiszta zselébe, ami készülhet zselatin vagy - a vegetáriánusok számára- hínár alapból. Ezt általában egy kókuszréteg követi, majd egy gyümölcsös réteg zárja le. Tudatosan kerülöm a mesterséges színezékeket és minél több természetes alapanyagot használok.

Egyedi megrendeléseket is elvállaltok?

Főleg az egyedit keressük, szeretjük, szolgáljuk. Lehetne desszertkatalógusunk, de nem akarjuk keretek közé szorítani sem magunkat, sem a megrendelőinket. Nincs két egyforma rendezvény, hangulat, ahogy két egyforma ember sincs. Azok, akik minket választanak, teljes odafigyelést érdemelnek és kapnak. Szeretek beszélgetni a vevővel, legyen az egy konkrét személy, akinek készül vagy épp egy teljes csapat, egy esküvő vagy céges party. Többször előfordult már, hogy az eszmecsere végére annyi új ötlet merült fel, hogy teljesen más lett a vevő rendelése ahhoz képest, amit az elején szeretett volna. A lényeg számomra mindig az, hogy elérjük a fogyasztóknál „wow effektnek” hívott állapotot. Egyszerre nyűgözze le a látvány és az ízvilág. A visszajelzések nagyon sokat segítenek a tökéletesítésben, a fejlődésben. Mindig változtatunk picit a receptúrákon, hiszen nem a megszokott piskóta, krém, hab kombinációkkal dolgozunk. Ezeket a textúrákat és ízeket még csak tanulja, kóstolgatja a magyar vendégkör. Minden érzékre ható, egész filozófiát felölelő, szebbnél szebb színes, szoborszámba menő édességek ezek. Egyszerre hatnak az ízlelésre, a látásra, a szaglásra és a tapintásra, sőt a hallásra is. 

Mi inspirál munkád során?

A mi munkánkban az a szép, hogy nincs két egyforma nap, nincs két egyforma desszert.
A termékfejlesztésnek sosincs vége, mert olyan ez számomra, mint a festészet, a mozgásművészet vagy épp a szobrászat. A képzeletnek nincsenek határai. A legnagyobb kihívást mindig az jelenti, hogy megtaláljam a kapcsot a japán vonal és a saját elképzelésem vagy épp a rendelés között. Amikor mosolygó arccal jönnek vissza, küldenek egy fotót vagy épp írnak pár sort nekünk visszajelzésként az nagyon fel tudja dobni az egész napomat. Lendületet ad. Bizonyosságot, hogy amit csinálunk az jó irány és valóban szükség van rá.

Jelenleg is van két nagyobb projektünk is, amiről sokat még nem mondhatok el… de izgalmas és újszerű megoldásokat kínálnak majd elsősorban a sportolók számára.

A család és munka egyensúlyáról mi a véleményed? Hogyan tudod megvalósítani? 

A csapatunk a családunk, a családunk a csapatunk. Hárman alkotjuk a céget, hárman vagyunk véd- és dacszövetség. Vállalkozó vagyok és anya. Tudom, milyen nehéz, ha az amúgy is kevés énidőben nem filmet nézünk, vagy jólesően lábat lógatunk. Az alvásidőkben futunk emaileket megválaszolni, vagy épp interjút adni. Úgy gondolom, mindennek alapja a kiegyensúlyozott párkapcsolat és a jó családon belüli logisztika. A férjem balatoni, én pedig borsodi születésű vagyok. Pannonhalmán élünk, így a nagyszülők is ritkán tudnak segíteni. Tudatosan és lépésenként haladunk. A férjem támogató háttere nélkül valószínűleg nem tartanánk ott, ahol. Nagyon nehéz visszafogni a lovakat, amik bennünk vannak és megfontoltan mindig csak annyit vállalni, amit a jelenlegi élethelyzetünk enged. Az első évek azok a kisfiam életében, amiket később nem lehet bepótolni. Így igyekszünk annyi időt vele tölteni, amennyit csak tudunk. Ha kell, akkor inkább éjszaka dolgozunk, kimaxoljuk az alvásidőt. Ezért is vagyok büszke rá, hogy ilyen rövid idő alatt ott tartunk, ahol.

www.taiyakinghungary.hu 

https://www.facebook.com/taiyakinghungary/ 

https://www.instagram.com/ka_table/

https://www.instagram.com/taiyaking_hungary/