•  
    • Fenomena – A Világ, ahogy mi látjuk.
    • Fenomena – Mert Te is egy jelenség vagy.
    • Fenomena – Egyedi, mint mi, nõk, mindannyian
    • Fenomena – Nõiesen okos, okosan nõies
728 x 90

Felvinczi Ági, a mi coachunk

Szenvedélyem emberekkel dolgozni, bármilyen pozíciót is töltöttem be, mindig ez volt a kedvenc része a munkámnak.

Felvinczi Ági vagyok, anya, nő, partner, kreatív, sok minden más és coach.

17 évet dolgoztam multinacionális környezetben, két különböző iparágban is.

Az utóbbi 14 évet egy lakberendezési áruházláncnál töltöttem. Több pozíciót is volt lehetőségem kipróbálni, külföldre is költöztem, amikor a regionális személyzeti vezetői pozíciót felajánlotta a vállalat.

Szenvedélyem emberekkel dolgozni, bármilyen pozíciót is töltöttem be, mindig ez volt a kedvenc része a munkámnak.

Számomra vezetőként a személyes fejlődésem, az embereim kompetencia- és személyes fejlesztése, a munkatársaink elégedettsége, a vásárlóink elégedettsége mindig kiemelten fontos volt, hiszen nemcsak, hogy jó, motiváló, inspiráló ilyen munkahelyen dolgozni, de az üzleti eredményeket is elérjük azáltal, hogy elkötelezett emberek dolgoznak együtt.

A tapasztalatom már akkor is az volt, hogy ha valami belülről fakad, ha a belső indíttatást, az álmot, a vágyakat összehangoljuk a cég érdekeivel, nagyon jó nyertes-nyertes helyzeteket teremthetünk és ez meglepően rövid idő alatt jönnek az eredmények. Trénerként is láttam, hogy milyen gyorsan fejlődhet az egyén ha az akarat és a támogatás megvan, vezetőként is tanúja lehettem a jól megszervezett teljesítményértékelési és fejlődési (terv) ciklus eredményeinek.

Több tréningen, képzésen vettem részt hallgatóként is és az egyik során konkrétabban találkozhattam a coachinggal 2012-ben. Már akkor éreztem, hogy ez nekem való, de sajnos a napi munka elvitte a fókuszt, maradt a tudattalan, zsigerből fakadó coaching eszközök, a coaching kompetenciák egy részének használata.

2015- ben megszületett az első kisfiam, közben több, HR-el kapcsolatos projektbe bekapcsolódva otthonról éreztem, hogy egyre jobban hiányzik az, hogy emberekkel dolgozhassak szorosan együtt.

2018-ban megszületett a második kisfiam és ez az érzés annyira erősödött, hogy elkezdtem egy egyéves, intenzív képzést és idén integrál coach lettem.

Ez egy fantasztikus utazás volt számomra, egyben mély önismereti út is, mely során leülepedett bennem, hogy mivel is szeretnék foglalkozni.

Két fókuszterületem van.

Az egyik a business coaching, ezen belül is a vezetőfejlesztés, melynek segítségével a vezető tudatosabb lesz a saját működését, erőforrásait, erősségeit tekintve és ezáltal a munkatársaival folytatott munkát is egy következő szintre emeli. Nő a csapatszellem, a teljesítmény és ezáltal az üzleti eredményekben is javulás látszik.

Rengeteg módszer, lehetőség áll rendelkezésünkre, csak a képzelet szab határt. A cél, hogy a vezető úgy legyen hiteles, hogy minél kevesebb energiavesztéssel járjon a hivatása - inkább megfordítom: hogy a vezető energiát nyerjen abból, hogy másokat vezet, hogy másokért felelős. Ehhez meg kell találnia azt a vezetőt önmagában, aki valóban szeretne lenni. Ha önmaga lehet vezetői minőségében is, akkor az emberek vezetése egy kiváltsággá, egy hihetetlen kinccsé válik. Mert a pozíciót valóban, kapjuk, megszerezzük, de a vezetői státuszunkkal mégis az embereinek tüntetnek ki minket. És ha ez a kettő összhangban van, nyerésre áll mindegyik fél: az alkalmazott, a vezető, a vállalat és a vásárló/ kliens is. 

A másik az anyákkal való munka. Az anyák az új szerep/eik hatására nagy változásokon mennek keresztül, úgy kívül, mint belül, a támogatás viszont nagyon kevés ebben az időszakban. Folyamatos kihívásokkal állnak szemben, az önértékelésük sok esetben csökken, a napirendjük, a felelősségi körük átalakul. A gyerekek igényei folyamatosan változnak, az anya próbál ehhez alkalmazkodni, amennyire csak bír és közben énidő nagyon kevés van vagy egyáltalán nincs.

Amikor elérkezik a munkába (vissza)állás időpontja, akkor pedig esetenként újabb nehézségek állnak elő, akár alkalmazott, akár vállalkozó az anya, pusztán abból kifolyólag, hogy megváltozott az élethelyzete és ezt a cégek nem minden esetben tudják vagy hajlandóak lekövetni. Emiatt sokszor félelem is társul az átalakult önbizalom mellé, hogy egyáltalán van-e visszatérés az eredeti munkáltatóhoz vagy ki kell-e menni, kényszerből a munkaerőpiacra. Az eleve kétségekkel átszőtt lelkiállapotban ez a kihívás nem tűnhet könnyen áthidalhatónak.

A klienseimen látom, hogy milyen hamar lehet eredményeket elérni a coachinggal ebben az élethelyzetben is.

Személyzeti vezetőként annak idején a munkába visszatérő anyukáknak először önbizalom-erősítő feladatokat adtunk, mert rájöttünk, hogy megerősítésre van szükségük abban, hogy nemcsak, hogy nem lettek kevesebbek az otthon töltött idő alatt, de rengeteg olyan feladat vált rutinszerűen könnyűvé számukra, ami rendkívül értékes a munkahelyen. Ezek a feladatok nem voltak könnyebbek, mint amit mások kaptak vagy esetleg amit nekik kellett gyerekvállalás előtt teljesíteni, egyszerűen csak hamarabb látszott az eredményük. Így gyorsabb volt a visszacsatolás, a megerősítés. Tudatosultak a belső erőforrásaik, a korábbi erősségeik létezése megerősödött és újakat fedeztek fel. Megérkezett az érzés, hogy "meg tudom én ezt csinálni!" és mindezek hatására voltak, akik újra vállalták vezetői szerepüket, annak ellenére, hogy az első beszélgetésen azt nyilatkozták, hogy nem szeretnének akkor vezetők lenni.

Ráadásul a mostani helyzetben az anyákra még több feladat hárult - online iskola, home office, nagyszülők nem tudnak már úgy segíteni, rengeteg olyan összetevő van, amit az érez igazán, aki benne van és meg kell felelnie minden fronton.

Ha tehetném, minden anya mellé adnék coachot a munkahelyen - és nemcsak. Az apák mellé is, természetesen, de az ő kihívásaik és támogatottsági helyzetük kicsit más.

Hiszem, hogy ha minél több ember élhetne a coaching támogatásának lehetőségével, nemcsak az üzleti eredmények növekednének, de a világ is kicsit jobb lenne tőle.

 

A coachingról általában és arról, hogy én hogy dolgozom, többet lehet olvasni a Facebook oldalamon: Pure Inner Voice - Tiszta belső hang. Minden első ülés ingyenes, itt derül ki, hogy tudunk-e együtt dolgozni és milyen keretek között, meghatározzuk a célt és körvonalazódik az is, hogy miként fog oda eljutni a kliens.

Ez egy hosszabb folyamat, ami megéri a befektetést, hiszen önmagunkba fektetünk és ezáltal a családunknak, a gyerekeinknek, a kapcsolataink minőségének, a karrierünknek, az üzletünknek kedvezünk.

Felvinczi Ági 
Coach

FB: Pure Inner Voice - Tiszta belső hang
+36302851253

https://www.facebook.com/PureInnerVoice/